• 20.1.2010

 

 novica1_1.jpgfoto: Samo Uranjek

To postrojenje z Openair®  plazmo predobdeluje površine belih PP BSH-jevih paličnih mešalnikov pred tamponskim tiskom sedaj že 10 let.

 novica1_2.jpgfoto: Samo Uranjek

Plazma skrbi za visoko stopnjo aktiviranja in finega čiščenja zaobljenih PP površin in zagotavlja optimalni oprijem barv za tamponski tisk


V Nazarjah (Slovenija) se nahaja pristojni center za male gospodinjske aparate na motorni pogon podjetja Bosch und Siemens Hausgeräte Gmbh.  Znotraj Skupine BSH smo odgovorni za razvoj in proizvodnjo, kvaliteto in svetovno prodajo teh izdelkov. Največji del proizvodnje je sestavljen iz proizvodnje paličnih mešalnikov.

Leta 1999 smo z namenom povečanja kapacitete in hkratnega zmanjšanja stroškov sestavili novo produkcijsko linijo za izdelavo paličnih mešalnikov. S tem namenom v mislih smo zamenjali prej uporabljeno, dražjo plastiko ABS, z enako kvalitetnim, a cenejšim, polipropilenom (PP). Pojavil se je le en problem: težje tiskanje na  polipropilen. Da bi omogočili tiskanje s tamponskim tiskom na zaobljene ročaje paličnih mešalnikov, je bila obvezna predhodna optimalna predobdelava polipropilena, saj brez mikroskopsko natančnega čiščenja in visoke aktiviranosti plastične površine ne moremo doseči močne, dolgotrajne in stalne oprijemljivosti tiskarske barve.

 

 novica1_3.jpgFoto: Samo Uranjek

Boštjan Štiglic, vodja industrijskega inženiringa v tovarni BSH Nazarje, z Ireno Uranjek (desno), direktorico podjetja Rogač Plus

Predobdelava s korono, plamenom ali nizkotlačno plazmo bi bila v principu mogoča, vendar pa te metode niso bile primerne zaradi precejšnje občutljivosti visoko sijajnih površin naših izdelkov. Predobdelava s korono bi na plastiki pustila matirane linije, ki bi ostale vidne tudi po tiskanju. Pri pripravi površin s plamenom  bi plin tvoril zamegljene, matirane površine, ki bi imele enak negativni učinek na izgled izdelka. Za uporabo metode nizkotlačne plazme pa bi potrebovali težaven sistem vakuumskih komor, ki bi jih bilo skoraj nemogoče vključiti v proizvodno linjio.

 novica1_4.jpgFoto: Samo Uranjek

BSH je dodatno kupil še Plasmatreat RD1004 rotacijski sistem za uporabo na

polipropilenu temnih barv. novica1_5.jpgFoto: Samo Uranjek

Proizvajalec je našel rešitev v tehnologiji Openair® plazme. Tedaj še novo, inovativno metodo nam je predstavila Irena Uranjek, lastnica podjetja Rogač Plus, s katerim smo sodelovali že tedaj. Testne serije so pokazale, da je ta tehnika plazemske predobdelave ne le zagotovila najboljše rezultate sprijemanja, ampak je bila tudi edina metoda, ki na belem in zelo svetlem polipropilenu ni puščala nobenih sledi. Še več, ta sistem je bil oblikovan za avtomatsko proizvodnjo in lahko smo ga vgradili v našo linijo. Ko smo na naših izdelkih začeli uporabljati črn polipropilen, je BSH dodatno kupil Plasmatreatov rotacijski sistem RD1004, s katerim sedaj dosegamo popoln izgled tudi na temnih, visoko sijajnih materialih.

Decembra leta 1999 smo dali v uporabo novo proizvodno linijo s sistemom šob Plasmatreat. Od takrat naprej obrat deluje neprekinjeno. V pogonu je ves dan, v vseh treh izmenah, deluje brez napak in še vedno je enako varen in učinkovit kot na začetku. Do sedaj je bilo v BSH Nazarje s plazmo predobdelanih 10.500.000 paličnih mešalnikov.  

novica1_6.jpg

Boštjan Štiglic
Vodja industrijskega inženiringa
Tovarna Nazarje, Slovenija
BSH Bosch und Siemens Hausgeräte Gmbh

www.bshg.com